Skip to main content

“Ik snap niet dat ze hier niet eerder mee zijn begonnen,” zegt de 62-jarige Ollie over de maatschappelijke tegenprestatie die hij moet doen vanwege zijn bijstandsuitkering. Hij werkt 3 dagen in de week in de moestuin van Hoeve Biesland. “Eigenlijk is 4 uur al genoeg, maar ik vind het veel te leuk hier. Soms plak ik er zelfs nog een extra dagje aan vast.”

Ollie werkt niet enkel in de moestuin omdat hij het leuk vindt. “Ik wil ook echt graag een tegenprestatie leveren, anders voel ik mij zo’n parasiet.” Ollie heeft een wat donker verleden, maar ineens ging bij hem een knop om waarbij het anders moest. En het werk in de tuin is nou net wat hij nodig had. “Dit maakt mijn leven een stuk lichter. Ik doe werk dat ertoe doet in een omgeving met zo’n goede en positieve vibe. We zijn een hele diverse groep, dat is leuk voor de sociale interactie.”

Als Ollie thuiskomt, moe van het fysieke werk op de moestuin, draait hij een filmpje van de dag af in zijn hoofd. “Dan denk ik aan de plantjes die de grond in zijn gegaan en wat wij zoal hebben geoogst. Dat vind ik overigens het mooiste, oogsten. Dat het daarna in de winkel en vervolgens bij mensen thuis terechtkomt, daar werk ik hard voor. Prachtig.”

De tuinbonen vindt hij overigens de meest bijzondere van alle gewassen. “De planten worden je kindjes en de tuinbonen waren ooit mijn eerste oogst, dus ook mijn eerste liefde. Ga maar even uit de weg, dan kan ik weer verder.”