Dit is: Rick

Geplaatst op: 5 november 2019

Dit is: Rick

Zo’n twee maanden geleden had de 30-jarige Rick zijn laatste dag achter de computer. Hij werkte als programmeur in de ICT. De laatste tijd kreeg hij met de tijd minder zin in zijn werk als ICT’er. Eenmaal thuis ging meteen de oven aan en wijdde hij z’n avonden aan bakken. Bakken, bakken, bakken.

En dan vooral de koekjes en taarten. Met de nostalgie van oma’s baksels, naar wie hij als kind vaak aan de keukentafel zat te kijken. “Vooral de appeltaarten die ze maakte vond ik fantastisch, en ze deed alles zelf he,” geeft Rick aan met de nodige ernst in zijn gezicht. “Wat ze ook maakte, ze gebruikte nooit van die pakjes met ‘enkel water toevoegen’ of iets dergelijks. Vanaf nul werd die taart met de meest pure ingrediënten opgebouwd.” Het maakte als klein jongetje grote indruk op Rick.

Niet alleen zijn oma inspireerde hem, maar ook banketbakker Cees Holtkamp. Hij pluisde de boeken van de bakker uit, keek naar zijn bakfilmpjes op internet en ging bij Holtkamp langs in de bakkerij. Iedere keer als hij weer achter z’n werkcomputer zat te programmeren, miste hij de lucht van versgebakken banket. Rick besloot om het roer om te gooien en zich volledig te focussen op het bakken. Hij ging bij de bakkerij van Hoeve Biesland in de leer, kreeg een contract en tevens de kans om de Bakkersopleiding te doen in Leiden.

Rick werkt nu 5 dagen per week op de boerderij en gaat 1 dag in de week naar school. Of hij blij is met zijn keuze? “Ik krijg zo veel energie van mijn omgeving, collega’s en vooral dit enorme leerproces waar ik nu inzit. Na een dag werken kom ik nu met de bloem onder m’n nagels thuis, dat vind ik prachtig.”