Dit is: Sander

Geplaatst op: 19 november 2019

Als je de letters van De Groenteboerin bij de moestuin ziet hangen, verwacht je niet direct dat hij een tuinder is met stevige baardgroei. Toch is de 41-jarige Sander nu dé Groenteboerin hier op Hoeve Biesland. Waar Linda natuurlijk ooit met de tuin is begonnen, heeft Sander het stokje na Anouk van haar overgenomen.

Sander is gediplomeerd horecaondernemer, kan op een schip ingezet worden als stuurmanwerktuigkundige en deed ook de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming. Dat hij na al deze studies wéér ging studeren, is voor hemzelf geen verassing. “Ik blijf graag nieuwe dingen leren en ik wilde meer doen met duurzaamheid.” Hij groeide als klein kind al op tussen de gewassen op de moestuin van zijn ouders. “In Zeeland hadden we de ruimte om zelf te verbouwen en dat vonden we dat ook van groot belang. Wij leefden heel bewust en puur was bij ons een belangrijk thema. Mijn moeder bakte bijvoorbeeld altijd haar eigen brood.”

En zo kwam hij vier jaar geleden in Dronten aan de Warmonderhof terecht, waar hij de studie Biologisch Dynamische Landbouw & Veeteelt ging doen. Weer terug in Den Haag ging hij op zoek naar een stage op een boerderij in de buurt. Zo kwam hij op Hoeve Biesland terecht. “De eerste keer dat ik hier kwam, viel mijn mond open. Het is toch bizar, zo’n mooie uitgestrekte plek vol rust, pal tussen die grote steden in.”

Hoewel hij in Linda’s telefoon nog steeds staat opgeslagen als ‘Sander stage’, leidt hij nu de moestuin van De Groenteboerin. Een stichting dat onderdeel is van Hoeve Biesland. “Het leuke op Hoeve Biesland is dat hier veel kan. Ze geven mij de ruimte om te pionieren en een plek te creëren die voor iedereen toegankelijk is.” En hoewel het ook wel wennen was, vindt hij veel voldoening in het werken in een enthousiast team van hulpboeren en vrijwilligers. “Het is toch fantastisch om met elkaar het land zo te bewerken en gewassen te telen. Ik hoop dat steeds meer mensen willen zien waar hun eten vandaan komt en ze een keertje op Hoeve Biesland langskomen.”