Brood

De biologische bakkerij van Hoeve Biesland

Onze biologische bakkerij is sinds 2016 in de oude melkstal gevestigd en wordt gerund door Jan van Bronswijk en zijn ervaren en vakkundige bakkers. Dit is de plek waar HORECA ondernemers langs kunnen komen om te zien, ruiken en proeven hoe brood en andere deegwaren gemaakt worden en samen met Jan te bespreken welke wensen en mogelijkheden er zijn. Net als bij onze slager, ligt de nadruk op maatwerk. Hier wordt het brood nog gewoon door échte bakkershanden en middenin de Bieslandse natuur gebakken, en dat proef je terug in het product.

Echte bakkers, pure ingrediënten, gezonde broden

In de bakkerij werken we uitsluitend met desem als rijsmiddel voor brood. Desem zijn de wilde gisten en bacteriën uit de lucht die een mengsel van bloem en water spontaan laten gisten. De desemcultuur die op Hoeve Biesland ontwikkeld is, is mild van smaak en dus geen zuurdesem. Het grootste gedeelte brood dat onze bakkers voor aan HORECA leveren is bake-off en desem leent is hier het meest geschikt voor, zonder dat het afdoet aan de smaak die mensen gewend zijn van gistbrood. Voor het brioche- en melkbrood wordt verse melk van eigen Bieslandse koeien gebruikt. Doordat bakkersgist niet aanwezig is in de bakkerij en we in de overige broden geen suiker en melk verwerken, zijn de broden geschikt voor mensen met een veganistisch dieet of melkintolerantie.  Ons brood bevat alleen de koolhydraten uit graan en het graan wordt altijd zo dichtbij mogelijk besteld indien de kwaliteit dat toelaat. Vervolgens wordt het graan gemalen in biologisch gecertificeerde molen ‘De Vrijheid’.

Naast een groot assortiment vloerbroden en een aantal soorten bolletjes, focaccia’s en ciabatta’s, kunnen we bij voldoende afname ook maatwerk leveren. Dat betekent dat onze bakkers meedenken in de afbakmethodes, soorten graan, vorm, smaak en uiteindelijk brood.

Gevulde broden & banket

Naast vloerbroden maken onze bakkers ook gevulde broden zoals kerstbrood, paasbrood, cranberrybrood en abrikozenbrood.  Daarnaast bakken ze appeltaarten, wortelcakes en koffie- en mueslikoekjes. Er zijn klanten die graag letten op de voedingswaarden van producten, daarom hebben de bakkers mueslikoekjes ontwikkelt die wat gezonder zijn dan de gangbare zandkoekjes. De mueslikoekjes bevatten palmsuiker, kokosvet, noten en zaden en worden gebakken onder de 119 graden Celsius waardoor er geen acrylamidevorming ontstaat. Ook wat betreft de gevulde broden en het banket, denken de bakkers graag met hun klanten mee, dat kan onder het genot van een kopje koffie in de geurige bakkerij.

Ben je geïnteresseerd in onze producten? Maak dan een afspraak met Bakker Jan en neem contact op met verkoop@hoevebiesland.nl 

 

De boerderijbakkers

In de bakkerij werken bakkers met gemiddeld 30 jaar ervaring aan bak-werk.  Van kleine bakkerij tot industriële bakkerij. Ook hier helpen onze hulpboeren mee, bijvoorbeeld met het wegen en inpakken van producten. Dat de bakkerij op het erf van de boerderij staat, betekent dat onze bakkers graag samenwerken met andere ondernemers op de Hoeve. Zo is er een pompoenbrood ontstaan in samenwerking met Stichting De Groenteboerin, en komt er dit jaar een echte pastinaakcake aan. Daarnaast hebben ook de bakker en slagers meermaals de handen ineen geslagen voor het ontwikkelen van bijzondere saucijzen- en gehaktbroden.