Skip to main content

Ingrediënten | 4 personen

Stoofperen

  • 8 stoofperen
  • 500 ml rode wijn
  • 50 g basterdsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 st. steranijs
  • 5 kruidnagels
  • 3 stukjes sinaasappelschil

Aardpeerpuree

  • 750 g aardperen
  • 500 g kruimige aardappels
  • 1 teen knoflook
  • 50 ml melk
  • klont roomboter
  • 3 takjes peterselie
  • 2 el hazelnoten
  • optioneel: Hazelnootolie voor extra smaak

Spruiten

  • 750 g spruiten
  • olijfolie
  • Zout & peper

Stoofperen

Schil de peertjes maar laat het steeltje eraan zitten. Snijd een klein stukje van de bolle kant, zodat je de peertjes goed rechtop kunt zetten in de pan. Zet alle peertjes in de pan en vul de pan tot de peertjes onder staan met rode wijn. Voeg het kaneelstokje, steranijs, de kruidnagels, de sinaasappelschil en de suiker toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 1 uur stoven met een deksel op de pan.

Aardpeerpuree

Rooster de hazelnoten zo’n 3 minuten een pan zonder olie of boter totdat ze goudbruin zijn. Schil de aardperen en de aardappels en snijd in blokjes. doe beide samen in een pan met het knoflookteentje en ruim water en breng aan de kook. controleer of de aardperen en aardappels gaar zijn door van beide een stukje uit de pan te halen en met een vorm te prakken. Gaat dit gemakkelijk, haal dan de pan van het vuur en giet het geheel af. Laat 5 minuten staan met de deksel op de pan. Verwarm de melk en voeg de melk toe aan de aardperen en aardappels. Voeg boter, eventueel nog een snuf zout en flink wat gemalen peper toe. Stamp met een pureestamper of garde tot een grove puree. Snijd de peterselie en hak de hazelnoten fijn. Verdeel dit over de puree.

Spruiten
Verhit de oven tot 220 graden. Snijd de kontjes van de spruiten en verwijder de kapotte/vieze blaadjes aan de buitenkant. Hussel de spruiten met een flinke scheut olijfolie en zout. Rooster in de oven voor zo’n 20 minuten. Probeer er eentje uit om te kijken of de spruiten gaar genoeg zijn. Breng de spruiten op smaak met wat gemalen peper.