Skip to main content

Het jaar begon spannend met een enorm aantal bezoekers voor de Koeiendans. We hadden gelukkig veel hulp van vrijwilligers want zonder hen waren de bezoekers waarschijnlijk nog wilder geworden dan de koeien. Die vrijwilligers zijn onmisbaar tijdens groeiende evenementen als De Bieslanddagen en het Foodfeest. Natuurlijk was het evenement met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de koeientuin afgelopen september een kers op de taart. Volgend jaar organiseren we Lowlands 😉

We ontvingen in de zomer een nieuwe club slagers op de boerderij en merkten dat deze frisse wind door de tent voor hele lekkere nieuwe producten zorgde. Zo hebben we nu rookworsten en droge worsten die werkelijk waar de winkel uit-vlie-gen. We verwachten dat dit succesvolle geëxperimenteer nog wel even aanhoudt want slagers Martin en Rob zijn nieuwsgierig ingesteld en krijgen alle ruimte om nieuwe producten te bedenken.

Voor de koeien was het dit jaar flink schuilen voor de brandende zon, de aanhoudende droogte zorgde er ook nog eens voor dat er weinig gras van het land kwam dus boer Tim moest voer bijkopen. Er kwamen twee nieuwe stieren op de Hoeve, waarvan een Fleckvieh en een Blonde D’Aquitaine. Dat betekent dat we over drie jaar een ander soort fijndradig vlees erbij krijgen. Ook beheert Tim met zijn hulpboeren en vee nu een groot stuk Balijbos waar hout uit gehaald gaat worden en voor veel mooi opknapwerk zorgt.

In de bakkerij komen steeds meer hulpbakkers werken, dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er naast broden nu ook heel veel lekkere taarten en koeken gebakken worden ;). Ook hier zien we het assortiment uitbreiden, tot grote vreugde van horeca in de omgeving en klanten van de weilandwinkel. Natuurlijk genieten de hulpboeren ook mee van het ‘testen’ van nieuwe taartjes en koekjes, dan maar een stalletje extra uitmesten.

Op de tuinderij is de groep hulpboeren diverser dan ooit en wordt de teelt steeds professioneler. Ook kon er een heuse waterinstallatie aangelegd worden en kwam er een warme keet voor de wintermaanden. Nooit meer klungelen met meters lange waterslangen. De hulpboeren kregen dit jaar een extra keet erbij zodat er in de pauze meer ruimte was voor iedereen om zich binnen lekker op te warmen. Ook tijdens de tropisch-warme dagen van dit jaar zagen we hulpboeren nog altijd naar de boerderij komen om te werken, daar mogen ze heel trots op zijn want echt waar, de mussen vielen niet eens meer van het dak omdat ze niet meer van de grond af kwamen. Regelmatig zien we hulpboeren opklimmen naar ander werk op de Hoeve of weer terug naar school gaan, een heel dankbaar moment. Ook zijn we trots op de samenwerking met de Gemeente Delft in het ‘Lekker Bezig’ project.

Hoeve Biesland 2.0 werd geboren met een nieuw logo, website en huisstijl. Wij zijn benieuwd wat 2019 gaat brengen maar we vertrouwen erop dat we iedereen weer vol trots mogen ontvangen op onze bijzondere boerderij.