Boerderijproducten

Vlees van kop tot staart

Op Hoeve Biesland hebben we een eigen slagerij. Hier werken Martin en Rob met een team van ervaren vakmensen. Samen verwerken zij het vlees van onze runderen en lammeren en het varkens- en kippenvlees van collega-boeren tot hoogwaardige slagersproducten: entrecôtes, saucijzen, lamsrack, rollade, gehakt, saté, filet, maar ook minder bekende slagersproducten zoals longhaas, bavette en orgaanvlees. Al het vlees uit onze slagerij is van bio-dynamische of biologische oorsprong en puur, dus zonder toevoeging van E-nummers of geur- kleur- of smaakversterkers, en dat proef je!

In de Weilandwinkel hebben we een ruim vleesassortiment. Omwille van versheid en houdbaarheid verkopen wij in de Weilandwinkel vlees vanuit het diepvriesvak.  Voor specifieke wensen kun je een vleesbestelling en verzoek via onze winkelmail (weilandwinkel@hoevebiesland.nl) indienen. Alles van kop tot staart (en in ieder formaat)  is in principe onbevroren leverbaar.

Wij doen ons best om binnen 24 uur op je mail te reageren.

De koeien van Hoeve Biesland

Op Hoeve Biesland houden we zo’n 300 Fleckvieh runderen. Het Fleckvieh ras stamt af van de roodbonte ‘Simmentaler’ en kenmerkt zich door een gedrongen postuur, zijn witte kop en sterke gezondheid. De koeien gaan gemiddeld na 7 jaar naar de slacht, de ossen na 3 jaar. Onze dieren worden gehouden volgens de normen van het Demeter Keurmerk, de standaard  voor de bio-dynamische landbouw. De boer behandelt zieke koeien met onder andere homeopathische middelen. Alleen als deze niet hun werk doen en het leven van het dier in gevaar is, krijgen onze koeien antibiotica. Onze dieren leven in kuddes en hebben veel leefruimte. In de koude en natte maanden staan ze op stal. De rest van het jaar grazen ze vrij in de Bieslandse polder en in omliggende natuurgebieden. Het voer bestaat uit graan, mais, en (gekuild) gras van ons eigen grasland. Onze dieren hebben het goed en dat proef je terug in het vlees: mals en vol smaak.

Het smaakvolle vlees van ons gezonde vee

Slachting vindt plaats in het dichtstbijzijnde Nederlands SKAL-gecertificeerde slachthuis. Na de slacht komt het vlees van onze dieren terug naar onze boerderij, waar onze slagers Martin en Rob er vervolgens allerlei ‘fijne’ slagersproducten van maken. Al het rund- en lamsvlees van Hoeve Biesland is Demeter gecertificeerd.

Texelse en Bonte Lammeren

Zowel vlees van eigen lammeren als vlees van bio gecertificeerde lammeren uit de omgeving wordt door onze slager verwerkt tot elk gewenst eindproduct; van lamsrack tot lamsburger of saucijs. De lammeren eten enkel gras en gaan na 8 maanden naar de slacht.

Bonte Bentheimer varkens

Onze slager werkt met varkensvlees van collega bio-boeren in Nederland. Het varkensras waarmee doorgaans gewerkt wordt is Bonte Bentheimer, een oud Hollands ras dat de laatste jaren populairder is geworden door mooie marmering van vleesvet. Vlees van dit varken heeft een vollere smaak en meer textuur. Zo is de procureur van de Bonte Bentheimer heel geschikt om tot pulled pork te verwerken.

Kip van de Polderhoenderhof

Onze slager werkt met kippenvlees van De Polderhoenderhof, een biologische kippenboerderij in de Flevopolder. De Polderhoenkip is van een sterk ras dat zonder antibiotica gezond blijft. De kippen worden ongeveer elf weken oud en wegen dan zo’n 2.5 tot 3 kilo.

Wij verkopen eieren van Kippenboer Antoine Damen, zijn boerderij staat in Langeweg, dat ligt in Brabant. Antoine houdt 3000 kippen, per kip hebben ze 4 m2 buitenruimte. De kippen kunnen overdag zelf bepalen of ze binnen of buiten lopen en ’s nachts gaan ze binnen op stok. De kippen krijgen gemengd voer van tarwe, mais, soya en mineralen. De tarwe die Antoine voert groeit op zijn eigen land!

Rauwe Melk

Twee keer per dag worden de koeien door onze boeren gemolken. Gemiddeld geeft een koe op onze boerderij zo’n 6.000 liter melk per jaar. Deze melk is van hoge kwaliteit en kan vers worden getapt uit de melktank op onze boerderij. Rauwe melk is lekker romig en vol van smaak. Veel van onze klanten bereiden er zelf yoghurt of jonge kaas mee.

Doordat onze melk geen bewerkingen heeft ondergaan, zijn belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen en enzymen nog steeds in de melk aanwezig en worden de goede bacteriën in de melk niet gedood. Het enzym lactase, dat van nature in melk zit, wordt ook niet stuk gemaakt. Dit is belangrijk omdat dit enzym heel belangrijk is voor de vertering van lactose (melksuiker). De goede bacteriën in de melk zoals Lactobacillus acidophilus zorgen voor een goede darmflora. De darmflora helpen de mens bij de vertering van voedsel maar ook steeds meer onderzoeken leggen verbanden tussen fysieke en mentale gezondheid en een gezonde darmflora.

Zuivel en kaas met melk van blije koeien

Op Hoeve Biesland leven zo’n 160 melkkoeien van het ras Fleckvieh. Onze dieren worden gehouden volgens de normen van het Demeter Keurmerk, de standaard  voor de bio-dynamische landbouw. Onze dieren leven in kuddes en hebben veel ruimte. In de koude en natte maanden staan de dieren in onze ruime overdekte ‘koeientuin’, de rest van het jaar grazen ze in de Bieslandse polder en omliggende natuurgebieden. Het voer bestaat uit graansoorten en (gekuild) hooivan ons eigen land.

De melk die we niet zelf verkopen in de winkel wordt verzuiveld door Zuiver Zuivel, die er kaas, yoghurt, karnemelk, boter, yomio en andere zuivelproducten van maakt.  Zuiver Zuivel werkt uitsluitend met melk van biodynamische melkveehouders en alle producten zijn Demeter gecertificeerd. Er leveren 35 boerenbedrijven aan Zuiver Zuivel, waarvan Hoeve Biesland de grootste leverancier is. In ieder Zuiver Zuivel product zit dus een goed deel Hoeve Biesland. Proef maar!

Brood en koek uit eigen bakkerij

Onze biologische bakkerij is sinds 2016 in de oude melkstal gevestigd en wordt gerund door Jan van Bronswijk en zijn ervaren vakkundige bakkers. Hier wordt het brood nog gewoon door échte bakkershanden en middenin de Bieslandse natuur gebakken, en dat proef je terug in het product.

Hier werken bakkers met gemiddeld 30 jaar werkervaring die ze in heel verschillende soorten bakkerijen hebben opgedaan; van kleine bakkerij tot industriële bakkerij.

Echte bakkers, pure ingrediënten, gezonde broden

Mais, spelt, volkoren, wit, meergranen; In de bakkerij worden veel verschillende broden gebakken en werken we uitsluitend met desem als rijsmiddel. Desem zijn de wilde gisten en bacteriën uit de lucht die een mengsel van bloem en water spontaan laten gisten. De desemcultuur die op Hoeve Biesland is ontwikkeld, is mild van smaak en dus geen zuurdesem. Voor het brioche- en melkbrood wordt verse melk van eigen Bieslandse koeien gebruikt.

Doordat bakkersgist niet aanwezig is in de bakkerij en we in de overige broden geen suiker en melk verwerken, zijn de broden geschikt voor mensen met een veganistisch dieet of melkintolerantie.  Ons brood bevat alleen de koolhydraten uit graan en het graan wordt altijd zo dichtbij mogelijk besteld indien de kwaliteit dat toelaat. Daarnaast wordt het graan gemalen in biologisch gecertificeerde molen ‘De Vrijheid’.  Naast een groot assortiment vloerbroden en een aantal soorten bolletjes bakken we ook  heerlijke focaccia’s, draaistokbroden en ciabatta’s,

Gevulde broden & knapperige koeken

In de bakkerij worden ook gevulde broden zoals kerstbrood, paasbrood, cranberrybrood en abrikozenbrood gemaakt.  Daarnaast bakken ze appeltaarten, wortelcakes en koffie- en mueslikoekjes. Er zijn klanten die graag letten op de voedingswaarden van producten, daarom hebben de bakkers mueslikoekjes ontwikkelt die wat gezonder zijn dan zandkoekjes. De mueslikoekjes bevatten noten en zaden en worden gebakken onder de 119 graden Celsius waardoor er geen acrylamidevorming ontstaat.

Hulpbakkers

Ook hier helpen onze hulpboeren mee, bijvoorbeeld met het wegen en inpakken van producten. Dat de bakkerij op het erf van de boerderij staat, betekent dat onze bakkers graag samenwerken met andere ondernemers op de Hoeve. Zo is er een pompoenbrood ontstaan in samenwerking met Stichting De Groenteboerin, en komt er dit jaar een echte pastinaakcake aan. Daarnaast hebben ook de bakker en slagers meermaals de handen ineen geslagen voor het ontwikkelen van bijzondere saucijzen- en gehaktbroden.

Aardappels, Groente & Fruit

In de winkel kun je dagverse groenten, fruit en kruiden uit eigen moestuin en van biologisch en biodynamische tuinders uit de omgeving kopen. De inkoop wordt gedaan door Linda Duijndam, zij is een van de dochters van Jan en Mieke Duijndam en heeft ruime ervaring in het verbouwen van groenten en kruiden. Daarom weet ze als geen ander hoe kwaliteit van AGF eruit ziet. Ze kiest alleen voor de sappigste tomaat, de knapperigste wortel, de zoetste bonen en de meest frisse heldergroene sla. Groentes die vol smaak zitten en zo snel mogelijk van het land naar je bord verhuizen. Biodynamische tuinders waar we mee samenwerken zijn Rob van Paassen, Frank de Koning, Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight Jansen, David Luijendijk en Peter van de Erve.

Rob van Paassen

Rob van Paassen is gevestigd in Oude-Leede (6 km). Hij teelt de lekkerste paksoi, winterpostelein en veldsla. Zomers groeien er in zijn kassen komkommers, aubergines, tomaten paprika’s en pepers. Rob heeft 1 hectare kas, en drie paarden waar hij deels zijn bodem mee bemest. De overige voeding voor de bodem haalt Rob uit de humest van Hoeve Biesland.

Peter van de Erve

Peter van der Erve zit in Goudswaard (58 km) en verbouwt in 60 ha volle grond de lekkerste bieten, rabarber en wortels in alle kleuren. Hier halen wij ook verschillende aardappelrassen en uien vandaan. Ook Peter maakt gebruik van onze humest om zijn bodem van voeding te voorzien. Daarnaast heeft hij een mooie teeltwisseling waardoor hij gezonde grond creëert en daardoor vitale groentes krijgt. Gezond van grond tot mond dus!

Dit zijn tuinders uit onze streek

Aan het begin van de oprijlaan van de Hoeve ligt een de moestuin van Stichting De Groenteboerin. Hier telen vrijwilligers, cliënten van de GGZ en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt biodynamische groenten en kruiden onder leiding van ervaren tuinders. Van gele bieten tot tuinbonen, pompoenen, courgettes, sla en raapjes. Hier groeit alles in de volle kleigrond en als het op dinsdag wordt geoogst ligt het op woensdag op je bord. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of gif, hier is sprake van een natuurlijk evenwicht waardoor planten sterk zijn en weinig last hebben van ziektes of plagen.

Frank de Koning

Frank de Koning zit met Kwekerij de Koning in Briele (20 km) en teelt al 18 jaar biodynamische groenten in vier verschillende kassen. Bij Frank kopen we auberinges, wild wonder tomaatjes, paprikas, oerkomkommers en trostomaten in.

Hilde en Arnold Jansen

Hilde en Arnold Jansen hebben samen Nieuw Tuinzight, een druivenkwekerij en echt familiebedrijf in Den Hoorn (9,5 km). Hier worden oogmeloenen, witte asperges en bekende authentieke Westlandse druivenrassen gekweekt, zoals de Blauwe en Witte Frankenthaler, de Black Alicante en de Muscaat van Alexandrië. Vroeger werden er veel druiven geteeld in het Westland maar door concurrentie uit Italië zijn veel kwekerijen verdwenen en zijn alleen Hilda en Arnold overgebleven.

David Luijendijk

David Luijendijk teelt bio-dynamische groenten in kassen en volle grond in Roelofarendsveen. In de 3000m2 aan koude kas en 1,4 hectare volle grond teelt David voornamelijk bladgroenten en vruchtgewassen. Deze groeien heel goed op de vruchtbare veengrond. David ontvangt ook regelmatig schoolklassen uit de buurt voor rondleidingen.

Honing uit onze Imkerij

Anatoly Konjajev, is onze imker. Anatoly is opgegroeid tussen de imkers en heeft zelf inmiddels 28 bijenvolken. Hiervan leven er 17 op en rondom onze hoeve. Deze omgeving is rijk aan bloeiende planten en bomen en vrij van intensieve landbouw. Perfect voor de bijen. In deze imkerij wordt biologisch gewerkt: Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen ingezet tegen bijenziektes en de natuur gaat zoveel mogelijk haar gang. De honing wordt koud verwerkt en is zonder toevoegingen. In ieder potje Bieslandse honing zit dus zuivere, rauwe honing en proef je de Bieslandse natuur terug!

In het najaar trekken de bijen zich terug in hun korf om te overwinteren. Er wordt in het najaar en in de winter dus geen honing gemaakt. In de winter kun je, zolang de voorraad strekt, wel voorjaars- en zomerhoning kopen in onze winkel.

Geschenken en streekpakketten

In onze Weilandwinkel kunnen we ook een cadeaupakket samenstellen vol mooie boerderij- en streekproducten. Wij maken graag iets bijzonders van jou (relatie)geschenk. Geef je wensen door via onze winkelmail en wij zorgen voor een bijzonder cadeau.

Humest en Haardhout

In de Weilandwinkel kun je haardhout en humest kopen. De Humest bestaat uit mest van onze koeien gemixt met strooisel uit de stal en heeft kunnen composteren achterop het erf van de boerderij. Deze humest kun je heel goed gebruiken als voeding voor de grond.

Prijzen 

 • Zak van 30 liter
  € 4,-
 • 1 Kuub
  € 20,- (excl. 9% BTW)
 • Grote vrachten en bezorgen op aanvraag

Zieke Essen uit de bossen van Staatsbosbeheer worden gekapt en door onze hulpboeren uit het bos gehaald en verwerkt tot haardhout. Het hout wordt gemiddeld 1,5 jaar gedroogd en is te koop in kleine zakken maar ook per kuub.

Prijzen (incl BTW)

 • Zak hout(25 liter)
  € 5,25
 • ½ kuub
  € 60,-
 • 1 kuub
  € 110,-

Voor grote bestellingen of bijzonderheden kun je het beste contact opnemen met de hulpboeren.

Contact opnemen