Zorgboerderij

De juiste mensen op de juiste plekken

Hoeve Biesland is een erkende zorgboerderij met arbeidsmatige dagbesteding. Of je nu een verstandelijke of lichamelijke beperking hebt, psychische problemen, je nieuw bent in Nederland, of omdat je graag je handen uit de mouwen wil steken: Bij ons ben je welkom en gaan we onderzoeken wat je leuk vindt en goed kunt of nog kan leren.

Mensen die bij ons op de boerderij komen werken noemen we hulpboeren; je hoort bij de boerderij en bent geen patiënt of klant. Er zijn op de boerderij verschillende bedrijven waar je kunt werken en nieuwe kennis en vaardigheden kunt opdoen. Wij zijn er trots op dat zo’n 25% van het vaste personeel van Hoeve Biesland, hier ooit als ‘hulpboer’ is begonnen. Wij vinden het belangrijk dat hulpboeren waar dat mogelijk is, doorstromen naar een vervolgopleiding, vrijwilligerswerk of betaald werk op de boerderij of ergens anders.

Het begin van je tijd op Hoeve Biesland

Als je net op de boerderij komt helpen is het belangrijk dat je leert om op tijd te komen en je aan gemaakte afspraken houdt. Maar het is ook heel belangrijk dat je het goed kunt vinden met je collega’s en je het naar je zin hebt. Als je een beetje gewend bent,  gaan we kijken waar je binnen Hoeve Biesland het beste past, dat noemen we maatwerk. Ook als je nog even geen begeleidingsbudget hebt kun je op onze boerderij komen kijken en een praatje maken over je toekomstdromen en wensen. We kunnen je helpen met het aanvragen van een indicatie of andere ingewikkelde zaken. Gerard, Bert, Claudia, Rosalie en Laura zijn de begeleiders van de hulpboeren.

Werken op de boerderij

Op Hoeve Biesland zijn verschillende werkplekken: De boerderij, de moestuin, de bakkerij, de slagerij en de winkel. Wie van het boerenleven en dieren houdt kan op de boerderij komen helpen. Hier hebben mensen veelal vaste taken op vaste dagen.

Doelgroep: De groep bestaat uit jong-volwassenen en volwassenen. De minimumleeftijd voor hulpboeren is 18 jaar.

Werkzaamheden: Op de boerderij worden de dieren gevoerd, wordt het terrein netjes gehouden, maken we haardhout, mesten we stallen uit, maken we gezamenlijke ruimtes schoon en helpen we mee met het snoeien van bomen in de omgeving waar we takkenrils van bouwen.

Werktijden: Op de boerderij werken we van maandag t/m vrijdag, 9:00 tot 16:30 uur.

Werken op de moestuin

Wie van rust en groen houdt, en wil leren over biodynamische landbouw, kan op de moestuin van Stichting De Groenteboerin komen helpen. Hier verbouwen we met een groep volwassenen verschillende biodynamische groenten en kruiden die we o.a. verkopen in onze eigen winkel en in ons eigen groenteabonnement Kistje vol Smaak en Lekker Nassuh in Den Haag. Als je niet geboren bent met groene vingers, kun je ze krijgen door veel op de tuin te werken. Hier ligt het werktempo iets hoger dan op de boerderij en verwachten we dat mensen meedenken met het verzinnen van oplossingen voor problemen die we tegenkomen tijdens het werken.

Doelgroep: De groep bestaat uit jong-volwassenen en volwassenen. De minimumleeftijd voor hulpboeren is 18 jaar.

Werkzaamheden: Voorzaaien, zaaien, planten, wieden, oogsten, bewateren, het onderhouden van het terrein meehelpen met het opbouwen en afbreken van evenementen op de boerderij en het maken van streekproducten.

Werktijden: Op de tuin werken we op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8:00 tot 15:00.

Werken bij de bakker, slager of in de winkel

Vind je het prettig om op een boerderij te werken maar werk je ook graag binnen? Dan kun je onze bakker Jan helpen met het inpakken van koekjes en crackers of het netjes houden van de bakkerij. Ook in De Weilandwinkel kunnen ze vaak wat hulp gebruiken bij het verkopen van de producten, het snijden en stickeren van kaas, het vullen van de schappen en kun je alles leren over het runnen van een winkel. Je begint altijd eerst met werken op de boerderij en na een tijdje kijken we samen waar je het liefste werkt.

Goede begeleiding en een veilige werkplek

Sinds 2015 zijn we in het bezit van het keurmerk ‘Kwaliteit laat je zien’ en daar zijn wij trots op! Het kwaliteitskeurmerk is verleend door de Federatie Landbouw & Zorg en met het kwaliteitskeurmerk voldoet Hoeve Biesland aan de volgende eisen:

  • Kwaliteitswet zorginstellingen
  • ARBO wet
  • Wet klachtenrecht
  • Wet bescherming persoonsgegevens
  • Wet medezeggenschap van cliënten zorginstellingen

Op een zorgboerderij die werkt met dit keurmerk, ben je zeker van:

  • Professionele begeleiding
  • Een veilige werkplek
  • Duidelijke afspraken
  • Persoonlijke ontwikkeling en coaching

Samenwerkingspartners van Hoeve Biesland

Hoeve Biesland werkt nauw samen met verschillende gemeenten, welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties en scholen uit de omgeving. Zo kunnen we ervoor zorgen dat steeds meer mensen werk vinden en actief deel uitmaken van de maatschappij.  Een voorbeeld van een project waar Hoeve Biesland bij betrokken is, is ‘Lekker Bezig’. Met dit project krijgen mensen die geen betaald werk kunnen vinden maar ook met dagbesteding niet geholpen zijn, een plek binnen een bedrijf dat zich wil inzetten voor sociaal- maatschappelijk ondernemen. Hier werken onder andere Stichting Stunt, Firma van Buyten, GGZ Delfland en Werkse aan mee.